Rahoitustahoja pelastusalan tutkijalle
Kotimaisia rahoitustahoja:
Palosuojelurahasto myöntää yleisavustuksia ja erityisavustuksia pelastusalan järjestöille ja muille vastaaville yhteisöille sekä erityisavustuksia kunnille, pelastustoimen alueille, ja sopimuspalokunnille. Lisäksi rahasto myöntää erilaisia apurahoja ja stipendejä. Rahastosta voidaan myöntää myös muille erityisavustuksia mm. oppimateriaalin tuotantoon ja hankintaan, tutkimus- ja kehittämishankkeisiin sekä valistukseen ja neuvontaan.
Keskeisimpiä avustuskohteita ovat olleet pelastusalan järjestöjen koulutus- ja valistustoiminta, alaa tukevat tutkimushankkeet sekä kaluston hankinta ja paloasemien rakentaminen.
Hakuaika keväällä ja syksyllä.
Sisäministeriö avaa epäsäännöllisesti rahoitushakuja. Seuraa hakuja sisäministeriön verkkosivuilta.
Maa- ja metsätalousministeriön tutkimus- ja kehittämistoiminta tuottaa ennakoivasti tietoa, osaamista ja innovaatioita päätöksenteon tueksi, elinkeinojen kilpailukyvyn kehittämiseksi, maaseudun elinvoimaisuuden edistämiseksi sekä uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön turvaamiseksi. Ministeriön vastuulla on myös tutkimushankkeita esimerkiksi metsäpaloihin ja ilmastonmuutokseen varautumiseen liittyen.
Seuraa hakuaikoja maa- ja metsätalousministeriön verkkosivulta.
Ulkoministeriön hallinnoimalla Itämeren, Barentsin ja arktisen yhteistyön määrärahalla (IBA-rahoitus) edistetään Suomen politiikkatavoitteiden toimeenpanoa käytännön tasolla. Suunnitelma määrärahojen käytöstä valmistellaan ministeriön tekemien hankealoitteiden perusteella vuosittain.
Ei erillistä hakua, yhteydenotot verkostojen kautta.
Työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta maksavat yksityiset ja julkiset organisaatiot voivat hakea Työsuojelurahaston tutkimus-, kehittämis- ja viestintämäärärahaa. Rahoituspäätöksissä korostuvat hankkeen uutuusarvo ja vaikuttavuus suomalaiseen työelämään.
Hakuaika keväällä ja syksyllä.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) rahoittaa yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa korkeatasoista tiedettä. Strategisen tutkimuksen avulla etsitään konkreettisia ratkaisuja suuriin ja monitieteistä otetta vaativiin haasteisiin. Yhteistyötä tiedontuottajien ja -hyödyntäjien välillä koko hankkeen ajan arvostetaan.
Hakuaika syksyllä.
Koneen Säätiö jakaa rahoitusta humanistista, yhteiskuntatieteellistä, taiteellista ja ympäristöntutkimusta, ammatillista taiteellista työskentelyä ja monialaista tiedettä ja taidetta yhdistävälle tai niihin pohjautuvalle työlle. Koneen säätiö soveltuu erityisesti jatko-opiskelijoille esimerkiksi väitöskirjatyön rahoittamiseen.
Hakuaika syksyllä.
Sitra käynnistää ja toteuttaa hankkeita yhdessä yksityisten, julkisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hankkeet tähtäävät kestävän hyvinvoinnin lisäämiseen yhteiskunnassa. Rahoitettavat hankkeet liittyvät Sitran käsittelemiin teemoihin, kuten kestävyysratkaisut, reilu datatalous sekä demokratia ja osallisuus, sekä käytännön työhön ja pienimuotoiseen kokeilutoimintaan.
Rahoituksen hakemiseen ei ole erillistä hakuaikaa tai hakulomaketta.
Palosuojelun edistämissäätiö edistää palosuojelun kehittämistä Suomessa tukemalla sitä edistäviä toimintoja huolehtien erityisesti alan julkaisutoiminnasta. Viime vuosina apurahoja on myönnetty pelastusalan tutkimus- ja opinnäytetöihin ja vapaaehtoiseen järjestötyöhön.
Hakuaika keväällä.
Maakuntaliitot välittävät tietoa ja koordinoivat monenlaisia alueellisia ja kansallisia rahoitushakuja. Osa maakunnista jakaa myös maakunnan kehittämisrahaa. Katso tarkemmat tiedot maakuntaliittojen omilta verkkosivuilta, jotka löytyvät listattuna muun muassa Kuntaliiton verkkosivustolta:
Osa maakuntaliittojen koordinoimista hakukuulutuksista löytyy myös Euroopan sosiaalirahaston verkkosivuilta:
ESR+ on EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahasto, joka pyrkii edistämään työllisyyttä, osaamista, osallisuutta, yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoa. Ohjelman kautta rahoitetaan hankkeita, joiden kehittämistavoitteet koskevat muun muassa työelämää, opiskelua, osaamisen kehittämistä ja yhteiskunnallista osallistumista. ESR+ -hankepäätökset tehdään ELY-keskuksissa ja aineellisen avun osalta Ruokavirastossa.
Hankehakemusten käsittely ja hankehallinto tapahtuvat sähköisesti EURA 2021 -järjestelmässä. Käynnissä olevat haut löytyvät ohjelmakautta varten luodusta palvelusta:
Alfred Kordelinin säätiö edistää ja tukee suomalaista tiedettä, kirjallisuutta, taidetta ja kansanvalistusta. Hakuajat ovat vuosittain elo- ja tammikuussa. Tammikuussa haettavina ovat yhteisöille tarkoitetut suuret kulttuurihankkeet ja -apurahat sekä kaupunki- ja kohderahastojen apurahat paikalliseen kulttuuriin sekä määrättyihin tarkoituksiin. Elokuussa haettavissa ovat vuosiapurahat tieteeseen, taiteeseen ja sivistystoimintaan.
Kunnallisalan kehittämissäätiö rahoittaa kuntia koskevia tutkimushankkeita ja myöntää alan tutkijoille apurahoja. Tieteenala ei ole rajattu. Vaikka hyvinvointialueuudistus on muuttanut kuntien tehtäviä, KAKS voi edelleen rahoittaa kuntien kannalta merkityksellisiä sosiaali-, terveys- ja pelastusalan tutkimuksia. Näiltä aloilta toivotaan erityisesti hakemuksia hyvinvointia ja terveyttä edistävistä aiheista sekä teemoista, jotka koskevat kuntien ja hyvinvointialueiden tehtävien yhdyspintoja ja yhteistyötä.
Kansainvälisiä rahoitustahoja:
Europan unionin sisäasioiden rahastoja eli EUSA-rahastoja koordinoidaan sisäministeriöstä, joka vastaa rahastojen toimeenpanosta sekä rahastosta tuettujen hankkeiden seurannasta ja valvonnasta. Pelastusalalla rahoitusta haetaan erityisesti sisäisen turvaisuuden ISF-rahastosta.
Tutustu hakukriteereihin ja -aikoihin:
Horisontti Eurooppa on EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma, josta rahoitetaan laajasti erilaista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa. Horisontti Euroopasta rahoitettavat hankkeet toteutetaan pääsääntöisesti kansainvälisenä yhteistyönä.
Horizon Europen hakuja on myös yksittäisille tutkijoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille sekä kolmannen sektorin toimijoille, kunnille ja viranomaisille.
Rahasto on klusteriperusteinen: pelastusalalle sopivia hakukohteita ovat erityisesti turvallisuusteemainen klusteri kolme ja ilmastoteemainen klusteri viisi.
Hakuaika syksyllä ja keväällä.
Euroopan puolustusrahaston tavoitteena on lisätä Euroopan puolustusteollisuuden ja tutkimusyhteisön kilpailukykyä, tehokkuutta ja innovaatiokapasiteettia. Rahoitushakuja on auki usein, ja hakuun tarvitaan yhteistyökumppaneita vähintään kolmesta jäsenmaasta.
Lisätietoja:
Digitaalinen Eurooppa tukee digitaalisten valmiuksien kehittämistä ja teknologian käyttöönottoa. Ohjelma on ensisijaisesti tarkoitettu niille toimijoille, jotka pystyvät vastaamaan sen laajuuteen sekä eri teknologiapainotuksiin ja keskeisiin aloihin.
Lisätietoja hauista:
Euroopan unionin pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto (DG ECHO) rahoittaa vastuualueeseensa sopivia hankkeita erilaisten rahoitusinstrumenttien kautta. Haussa tuleekin tarkistaa, sopiiko juuri kyseinen rahoitusinstrumentti omaan tarkoitukseen.
Rahoitushakuja avautuu säännöllisesti.
Erasmus+ -ohjelma rahoittaa koulutus-, nuoriso- ja urheilualoja sekä niiden yhteistyötä Euroopassa. Vuosien 2021–2027 ohjelmassa painotetaan voimakkaasti sosiaalista osallisuutta, vihreää ja digitaalista siirtymää sekä nuorten osallistumista demokraattiseen toimintaan.
Suurin osa hauista painottuu vuoden alkupuolelle, ja hakuajat vaihtelevat haettavien toimien välillä. Rahoitusta voi hakea kansallisista toimistoista tai suoraan komissiolta. Suomessa kansallisesta toimeenpanosta vastaa Opetushallitus, josta voi hakea rahoitusta liikkuvuuteen, yhteistyöhankkeisiin sekä kansallisten toimistojen tarjoamiin koulutus- ja verkostoitumismahdollisuuksiin.
Hakuaika on jatkuva. Tutustu hakuohjeisiin:
Interreg Europesta tarjotaan alue- ja paikallishallinnoille rahoitusta paremman aluepolitiikan kehittämiseen ja toteuttamiseen kaikkialla Euroopassa. Tarkoituksena on parantaa aluekehityksen täytäntöönpanoa edistämällä kokemusten, innovatiivisten lähestymistapojen sekä hyvien käytäntöjen vaihtoa aluepolitiikan toimijoiden keskuudessa.
Suunnattu erityisesti viranomaisille.
Seuraa hakuaikoja:
Pelastusala voi hyötyä myös itämeriyhteistyöstä sekä arktisesta yhteistyöstä, johon Interreg Europe niin ikään tarjoaa rahoitusta.
Euroopan komissiolla on myös muita ohjelmia, jotka tarjoavat rahoitusta monenlaiseen tutkimukseen.
Tutustu ohjelmiin ja niiden rahoitushakuihin:
Pohjoismaisen ministerineuvoston alaisuudessa toimiva NordForsk-järjestö rahoittaa laaja-alaisesti erilaista tutkimusta. NordForsk painottaa pohjoismaista yhteistyötä, mikä näkyy myös rahoitettavien projektien kriteereissä.
Hakuajat vaihtelevat ja päivittyvät säännöllisesti järjestön verkkosivulle: