Tutkimuksen tuottajia, tutkimusjulkaisuja ja opinnäytetöitä
Täältä löydät pelastusalalla tutkimusta tekeviä tahoja ja linkkejä niiden tutkimuksiin. Sivun kautta pääset tutustumaan myös pelastusalan opinnäytetöihin ja kansainvälisiin tutkimusjulkaisuihin.
Pelastusalan tutkimusta tuottavat verkostot ja tahot
Pelastusopisto vastaa pelastustoimen tutkimuksen valtakunnallisesta koordinoinnista. Pelastusopiston tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan kuuluvat pelastustoimen TKI-tarpeiden analysointi sekä tutkimustiedon koonti. TKI-toiminta toteutuu pääsääntöisesti hankkeissa yhteistyössä eri ryhmien kanssa. Tavoitteena on edistää tutkimustulosten vaikuttavuutta muun muassa tuomalla tutkimustuloksia Pelastusopiston opetussisältöihin.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on varautumisen, onnettomuuksien ehkäisyn ja pelastusalan asiantuntijajärjestö. Sen tutkimus tuottaa tietoa palo- ja asumisturvallisuudesta, varautumisesta, vapaaehtoistyöstä, palokuntatoiminnasta ja pelastustoimen toimintaympäristöön vaikuttavista ilmiöistä.
Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto on Suomen 21 pelastuslaitoksen vapaaehtoinen yhteenliittymä, jonka kehittämistyön tavoitteena on taata kansalaisille laadukkaat, tehokkaat, taloudelliset ja yhdenmukaiset pelastustoimen palvelut. Kumppanuusverkostossa toimii Pela-TKI-verkosto, joka kokoaa yhteen pelastusalan TKI-toimijoita ja kehittää alan TKI-toimintaa koordinoidusti.
Sisäministeriön pelastusosasto johtaa, ohjaa ja valvoo pelastustointa. Sen tehtäviin kuuluvat pelastustoimen valtakunnallisista järjestelyistä huolehtiminen ja kehittäminen. Pelastusosasto koordinoi yhdessä Pelastusopiston kanssa alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Sisäministeriön hallinto- ja kehittämisosasto vastaa ministeriön hallinnollisista tehtävistä. Sen vastuualueisiin kuuluu myös sisäministeriön tutkimus- ja kehittämistoiminnan koordinointi.
Pelastusalan tutkimukseen liittyviä muita turvallisuustutkimusta tuottavia tahoja
Poliisiammattikorkeakoulu on pelastusalan läheinen yhteistyökumppani TKI-toiminnassa. Viime vuosina poliisin ja pelastusalan yhteisissä tutkimushankkeissa on tarkasteltu muun muassa sosiaalisen median hyödyntämistä viranomaisten kriisinhallinnassa.
Raja- ja merivartiokoulun tutkimus- ja kehittämistoiminta tuottaa tietoa erilaisista rajaturvallisuuteen liittyvistä ilmiöistä. Pelastusalaan linkittyvät tutkimusteemat liittyvät muun muassa ympäristöonnettomuuksien torjuntaan ja johtamiseen sekä yhteiskunnallisen kokonaisturvallisuuden ja henkisen kriisinkestävyyden turvaamiseen.
Maanpuolustuskorkeakoulun maisteriopintoihin valitaan vuosittain tietty kiintiö päällystökoulutuksen suorittaneita.
Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimustoiminnalla tuetaan laaja-alaisesti yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Sen TKI-hankkeet sivuavat myös pelastusalan toimintaa.
Valtioneuvoston tutkimustoiminta tuottaa tietoa yhteiskunnan tarpeisiin laajasti. TKI-hankkeissa käsitellään erilaisia sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen liittyviä ilmiöistä ja ne vastaavat myös pelastusalan moniin tietotarpeisiin.
Alan tutkimukseen liittyviä yliopistoja ja korkeakouluja
Aalto-yliopisto tekee monipuolista yhteistyötä pelastusalan kanssa TKI-toiminnassa. Yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa rakennustekniikan laitokselle on nimitetty palotekniikan professuuri.
Tampereen yliopisto tarjoaa turvallisuusjohtamisen koulutusta osana sekä hallintotieteiden että diplomi-insinöörin opintoja. Hallintotieteiden maisteriohjelman ja diplomi-insinöörin koulutukseen kuuluvien opintojaksojen teemat koskettavat läheisesti pelastusalan tutkimusta. Tampereen yliopisto tuottaa myös laaja-alaista turvallisuuteen liittyvää tutkimusta, jonka tuloksia voidaan hyödyntää pelastusalan tutkimuksessa ja kehittämisessä.
Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos Raumalla osallistuu aktiivisesti oppilaitosturvallisuuteen liittyvään tutkimukseen ja kehittämiseen. Viime vuosina tutkimushankkeissa on tarkasteltu laajasti muun muassa oppilaitosten turvallisuusjohtamiseen ja turvallisuuskasvatuksen kehittämiseen liittyviä ilmiöitä.
LUT-yliopisto on yksi ydinvoimaturvallisuuden johtavista asiantuntijoista Suomessa. Yliopisto koordinoi ydinalan turvallisuuden koulutusta ja tekee muun muassa ydinvoimaloiden termohydrauliikkaan liittyvää turvallisuustutkimusta myös pelastusalan näkökulmasta.
Itä-Suomen yliopistossa on julkisoikeudellinen hallintotieteiden maisterilinja, johon
voi hakea AMK-päällystötutkinnon perusteella.
Vaasan yliopiston sosiaali- ja terveyshallintotieteiden maisteriohjelma keskittyy myös kokonaisturvallisuuteen.
Laurea-ammattikorkeakoulussa tehdään sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden tutkimusta ja kehittämistä laaja-alaisesti. Sen koordinoiman turvallisuuden tutkimusohjelman lähtökohtana on sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden keskinäinen sidonnaisuus muuttuvassa turvallisuusympäristössä ja sen TKI-hankkeissa kehitetään turvallisuusratkaisuja myös pelastustoimen tarpeisiin. Laurea-ammattikorkeakoulu on osallistunut erilaisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin Suomessa ja ulkomailla, joista esimerkiksi INEGMA-E²-hankkeessa kehitettiin systemaattisia arviointimenetelmiä pelastuspalveluharjoituksiin.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK toteuttaa muun muassa turvallisuusalan koulutusohjelmaa ja turvallisuuteen liittyvää TKI-toimintaa.
LAB ammattikorkeakoulussa on tehty tutkimusta muun muassa poistumisturvallisuudesta.
Satakunnan ammattikorkeakoulussa on tehty muun muassa sähköpaloihin liittyvää tutkimusta.
Myös muut yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset ja -yritykset sekä yksittäiset pelastuslaitokset, työryhmät ja hankekonsortiot tuottavat pelastusalaan linkittyvää tutkittua tietoa erilaisiin tarpeisiin.
Lataa tästä pelastusalan tutkimuksen ja tutkimusviestinnän kohde- ja sidosryhmät kuvana.
Pelastusopiston opinnäytetyöt
Uusimmat opinnäytetyöt
Pelastusopistolta valmistuu keskimäärin hieman alle 40 opinnäytetyötä vuodessa. Työt ovat kaikkien hyödynnettävissä, ja ne löytyvät ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt kokoavasta Theseus-palvelusta. Opinnäytetöiden tavoitteena on tuottaa tietoa, joka palvelee työelämää.
Tutustu uusimpiin Pelastusopiston opinnäytetöihin alla olevista linkeistä:
Linkkejä alan kansainvälisiin julkaisuihin
Avoimet tietolähteet
Avoimet julkaisut (”Open Access”) ovat luettavissa maksutta verkossa. Näihin lukeutuvat joidenkin yksittäisten tutkimusartikkeleiden lisäksi esimerkiksi viranomaisten ja julkisten tutkimuslaitosten julkaisut. Avoimia julkaisuja voi etsiä alle listattujen hakukoneiden ja tietokantojen avulla.
Hakukoneita:
Laaja ja monitieteinen, erilaisia julkaisutyyppejä, koko teksti saatavilla avoimesti suurimpaan osaan tuloksista.
Monitieteinen, tieteellisiä artikkeleita lehdistä ja julkaisuarkistoista.
Lääketieteen ja sen lähialojen viitetietokanta. Valitse “Free full text” löytääksesi OA-artikkelit.
Monialainen, tekoälypohjainen hakukone tieteellisten julkaisujen hakuun.
Tieteellisiä Open Access -julkaisuja:
Suomalaiset tiedelehdet verkossa.
Kattavin kansainvälinen avoimien tieteellisten lehtien luettelo.
Tieteellisiä vertaisarvioituja kirjoja eri tieteenaloilta ja eri kustantajilta.
Kotimaisia julkaisutietokantoja:
Kirjastojen, museoiden ja arkistojen yhteistietokanta. Linkkejä avoimiin aineistoihin, haku kannattaa rajata vain verkkoaineistoihin.
Valtioneuvoston yhteinen julkaisuarkisto. Sisältää myös sisäministeriön julkaisut.
Kaikkien Suomen ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt sekä julkaisut verkossa.
Ulkomaisia lähteitä:
National Fire Protection Association codes & standards. Standardeja pääsee selaamaan ilmaiseksi, kun luo itselleen tunnukset.
Yhdysvaltalainen sisäisen turvallisuuden tietokanta, jonka sisällöstä osa avoimesti käytettävissä. Sisältää mm. National Fire Academyn julkaisuja ja dokumentteja.
Yliopistojen ja korkeakoulujen kotimaiset ja kansainväliset tietokannat
Yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on myös lisenssejä eri (maksullisiin) tietokantoihin, joihin ne jakavat käyttöoikeuksia mm. opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen. Näitä ovat esimerkiksi ProQuest, Scopus ja Web of Science -palvelut. Lisäksi oppilaitokset rinnakkaisjulkaisevat tutkimuksiaan usein niiden omissa julkaisutietokannoissa. Lisätietoja tietokannoista sekä ohjeita niiden hyödyntämiseen kannattaa kysyä oppilaitosten kirjastoista.