Sosiaalisen median oppimateriaalihanke
Hankkeen kesto: | 1.9.2015–31.5.2017 |
Hankkeen rahoitus: | Palosuojelurahasto |
Hankkeen koordinointi: | Pelastusopisto |
Hankkeen kuvaus
Sosiaalinen media avaa viranomaisten käyttöön uusia kanavia ennalta ehkäisevään turvallisuusviestintään, vaarasta varoittamiseen sekä viestintään onnettomuuksien aikana ja niistä toivuttaessa. Somen kautta on mahdollista tavoittaa suoraan ja nopeasti suuriakin ihmisryhmiä, myös niitä, jotka eivät lähtökohtaisesti ole kiinnostuneita viranomaisten viesteistä. Tehokkaan viestinnän avulla voidaan kannustaa kansalaisia varautumaan ja lisätä onnettomuuksia ehkäisevää tietoa. Hätä- ja häiriötilanteiden aikana voidaan puolestaan varoittaa uhkaavasta tilanteesta tai opastaa ihmisiä auttamaan itseään ja läheisiään. Somen avulla voidaan paitsi jakaa tietoa, myös luoda uudenlaista vuorovaikutusta ja yhteistyötä kansalaisten kanssa.
Vuorovaikutteisen sosiaalisen median ominaispiirteet haastavat toimintamallit, joissa viestintä on ollut pitkälti organisaation tarpeista lähtevää yksisuuntaista tiedottamista. Somen mukanaan tuoma viestintätapojen muutos, erityisesti reaaliaikaisuus ja vuorovaikutteisuus, asettavat uusia odotuksia myös viranomaisten viestinnälle. Hankkeen tavoitteena on vastata sosiaalisen median koulutustarpeeseen pelastustoimessa ja lisätä toimialan someosaamista.
Hankkeessa luodaan erityisesti pelastustoimelle sekä toimialalle kouluttautuville suunnattu konkreettinen oppimateriaali. Työkalupaketti on hyödynnettävissä Pelastusopiston perustutkinto-opetuksessa, varautumisopetuksessa ja täydennyskoulutuksessa. Lisäksi verkkoympäristö mahdollistaa itseopiskelun ja/tai koulutusten järjestämisen pelastuslaitoksilla.
Sosiaalisen median hyödyntämistä lähestytään enemmän sisällöllisen kuin teknologisen käyttöosaamisen näkökulmasta. Ohjeita ja vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämiseen annetaan liittyen niin onnettomuuksien ehkäisyyn kuin onnettomuuden elinkaaren eri vaiheissa (ennen – aikana – jälkeen).