Rakennuspalosimulaattorit
Rakennuspalojen sammuttamista voidaan harjoitella harjoitusalueen palotalossa, sammutus- ja palontutkintalaboratoriossa (sapalab) ja teollisuushalli-, parkkihalli- ja kauppakeskuspalojen sekä tunnelimaisten tilojen sammutusharjoittelun mahdollistavassa monipalosimulaattorissa.
Palotalo
Palotalosimulaattorin avulla voidaan harjoitella lukuisia erityyppisiä onnettomuustilanteita liittyen sammutus- ja pelastustyöhön.
Palotalossa on puhdas ja likainen puoli. Likaisella puolella harjoitellaan autenttisissa tulipalotilanteissa. Kohderyhmiämme ovat erityisesti pelastajat ja alipäällystöoppilaat, mutta käytämme simulaattoria myös muiden tutkinto-opetuksessa olevien ryhmien kanssa.
Hyödynnämme simulaattoria lisäksi täydennyskoulutuksessa ja muiden yhteistyökumppanien koulutuksissa.
Palotalon harjoitusmahdollisuudet
- Pelastajien perustaitojen opetus, joihin kuuluvat mm. kaluston nostot, tikasselvitykset, letkuselvitykset ulkona, sisäkautta ja ulkokautta kohteeseen jne.
- Sammutus- ja pelastustekniset suoritteet, joihin kuuluvat mm. savusukellustekniikan harjoitteet, sammutustyö, pelastaminen, kohteen tiedustelu, savutuuletus jne.
- Pelastusviranomaisten yhteistoiminnan harjoitteet
- Pelastustoimen johtamisen harjoitteet
- Monipotilastilanteiden harjoitteet
- Korkeanpaikan harjoitteet, kuten laskeutuminen ulkokautta, pelastajien hätäpoistuminen palavasta kohteesta, katolla työskentely jne.
Sammutus- ja palontutkimuslaboratorio (Sapalab)
Sammutus- ja palontutkimuslaboratorio on rivitalotyyppinen simulaattori, jossa voidaan harjoitella tehokkaasti ja turvallisesti huoneistopalon sammutusta. Palot simuloidaan nestekaasun ja synteettisen savun avulla. Palotapahtumia ohjataan kaukosäätimellä tai valvomorakennuksesta käsin tietokoneella.
Rakennuksessa on yhteensä neljä huoneistoa: kaksi asuntohuoneistoa, autotalli ja yksi isompi ns. liikehuoneisto, jota voidaan käyttää myös tutkimustoimintaan. Ullakko on osastoitu huoneistoittain ja jokaiseen osastoon voidaan johtaa savua. Vesikatto on varustettu rikottavilla elementeillä ja köysien turvallisilla kiinnityspisteillä kattotyöskentelyä varten. Lisäksi autotalliin on rakennettu sähköpääkeskus, jossa kuvataan oikosulkua.
Polttohuoneistot on turvallisuussyistä varustettu kaasuantureilla, lämpötilarajoittimilla ja hätätuulettimilla. Rakennuksessa on myös rikottavat paikat cobra-sammutinleikkuria varten, sekä harjoituksessa murrettavat ulko-ovet.
Sapalabin ominaisuudet
Rakennuksessa on neljä osastoitua polttohuoneistoa ja erillinen osastoitu ullakko. Yksi huoneistoista on kaksikerroksinen. Polttopaikkoja simulaattorissa on 13 kpl, joissa on 19 nestekaasupoltinta sekä 14 savukonetta. Lisäksi joka huoneistoissa on useita kaiuttimia, joihin voi ohjata erilaisia ääniä kuten avunhuutoja.
Polttopaikat:
- 2 kpl saunapaloja
- autopalo autotallissa
- sänkypalo
- sohvapalo
- pistoliekki
- tulipalo ikkunassa (kuvaa täydenpalon vaiheessa olevaa huoneistoa)
- keittiöpalo (liesi)
- keittiöpalo (jääkaappi)
Sapalabin harjoitusmahdollisuudet
- Yksittäiset savusukellusharjoitukset (kuuma tai kylmä)
- Huoneistopaloharjoitukset huoneistoittain tai käyttäen koko rakennusta
- Autotallipalo
- Sähköpääkeskuspalo
- Savunpoistoharjoitukset
- Kattotyöskentely ja katon avaaminen
Monipalosimulaattori
Monipalosimulaattorin avulla voidaan harjoitella teollisuushalli-, parkkihalli- ja kauppakeskuspalojen sammuttamista sekä tunnelimaisten tilojen sammuttamista järeällä suihkulla ja tykillä, pelastustoiminnan johtamista, rakenteellista paloturvallisuutta sekä palontutkintaa.
”Hallipalon” sammuttaminen poikkeaa varsin paljon perinteisestä savusukeltamalla tehdystä sammuttamisesta, joten monipalosimulaattorin harjoitteen jälkeen saa mielikuvan, kuinka toimia tavallisuudesta poikkeavan kohteen tulipalossa. Monipalosimulaattori on ollut varsin suosittu täydennyskoulutuksessa ja siellä onkin vieraillut lähes vuosittain myös Keski-Eurooppalaisia pelastusalan osaajia. Monipalosimulaattori mahdollistaa myös tutkimus- ja kehittämistoimet, joissa tarvitaan suuressa sisätilassa olevaa palon mallintamista.
Monipalosimulaattorin ominaisuudet
Monipalosimulaattori on teräskonttirakenteinen harjoituskohde. Ulkomitat: pituus 30 m, leveys 24 m, korkeus 9 m.
Kuuma puoli
Monipalosimulaattorissa on lämpösuojattu halli eli niin kutsuttu kuuma puoli, jossa voidaan harjoitella oikean tulen ja lämmön lisäksi savukonein tuotetulla savulla. Rakenteina toimivien konttien sisällä voidaan lisäksi harjoitella erityyppisiä pelastustehtäviä.
Lämpösuojatun hallin suurin sallittu käyttölämpötila on 600 astetta, mutta normaaleissa harjoituksissa käyttölämpötila on noin 250-300 astetta. Kuumalla puolella tuli ja lämpö tuotetaan paineistetun teollisuusbensiini-järjestelmän ja puhtaan puun avulla.
Kylmä puoli
Monipalosimulaattorin kylmää hallia hyödynnetään erityyppisissä pelastus-toimintaharjoituksissa sekä autonpurku- ja liikenneonnettomuuskoulutuksissa.
Muut tilat
Hallitilojen lisäksi harjoituskohteina hyödynnetään simulaattorin kuljetin- ja huoltotunneleita, konttirunkoja, katto-ontelotiloja sekä ilmastointikone-huonetta. Simulaattoriin on sijoitettu useita savukoneita, joilla voidaan simuloida paloa.
Harjoitusmahdollisuudet
- Hallipalot: isojen tilojen palot, voimakkaasti palavien tilojen palot, savutuuletukset / viereisten tilojen suojaus
- Vaativat savusukelluskohteet: huoltotunneli + kontit, pitkän matkan sukellukset, savusukellusryhmän toiminta
- Kuljetintunnelin palot
- Katto-ontelopalot
- Ilmastointikonehuoneen palot katolla
- Erilaisia pienemmän tilan paloja eri konteissa
- Sääsuojahalli: perusvälineharjoituksia (autonpurku, kaluston käsittely ym.)
- Laskeutumisharjoitukset