Onnettomuuksien ehkäisyä harjoitellaan monipuolisesti muun muassa rakennustekniikan ja rakenteellisen paloturvallisuuden havainnollistamisen pienoismalleilla, mobilisoidulla palontutkinnan simulaattorilla MOPSI:lla, palon kehittymisen ja paloteknisten laitteiden toiminnan havainnollistamiseen tarkoitettu simulaatiotila Paloteatterissa sekä virtuaalisissa palotarkastussimulaattoreissa.
Pienoismallit
Onnettomuuksien ehkäisyn pienoismalleja käytetään apuna rakennustekniikan ja rakenteellisen paloturvallisuuden havainnollistamiseen opetuksessa. Pienoismalleja käytetään niin tutkinto-opiskelijoiden kuin täydennyskoulutuksiin osallistujien opetuksessa. Malleissa on huomioitu tyypillisimmät rakennustyypit, yleisimmät rakennejärjestelmät, rakenteet ja materiaalit. Malleihin on lisäksi toteutettu tyypillisimpiä paloteknisten laitteistojen ratkaisuja sekä ongelmatilanteita paloturvallisuuden ja pelastustoiminnan kannalta.
Tyypillisimmät pienoismallien avulla harjoiteltavat rakennustyypit ovat asuinrivitalot (vanha/uusi), asuinkerrostalot (vanhat ja uudehkot), teollisuusrakennukset ja puukerrostalot.
Pienoismallit
Opiskelijat selvittävät pienoismallien avulla ohjatusti yksittäin tai pienryhmäpohdintana eri rakennustyypeistä seuraavia ominaisuuksia:
Kantavat rakenteet: rakennejärjestelmät, runkomateriaalit, tyypillisten käytettyjen rakennusmateriaalien hyvät, huonot ja vaaralliset ominaisuudet pelastustoiminnan kannalta.
Ulkoseinät: rakenteet, rakennusmateriaalit, niiden hyvät ja huonot ominaisuudet sekä riskit palon leviämisen kannalta.
Vesikatto ja yläpohja: kattorakenteiden kantavat rakennusosat, vesikaton materiaalit ja rakenteet, hyvät ja huonot ominaisuudet sekä riskit kattotyöskentelyn ja sortumisen kannalta.
Rakennustyyppi: hyvät ja huonot puolet sekä huomioon otettavat seikat ja riskit pelastustoiminnan kannalta.