Ammattikuvaus
Pelastaja on monitaitoinen alansa ammattilainen. Hän osallistuu ennaltaehkäisevään turvallisuustyöhön, sammuttaa tulipaloja, pelastaa ihmisiä onnettomuustilanteissa, toimii ensihoitopalvelussa ensivasteessa ja perustason ensihoidossa sekä osallistuu hälytysvalmiuden ylläpitoon asemapalvelussa. Pelastajan työhön sisältyy yhä enemmän myös toimintaa kansalaisten turvallisuusopastuksen, valistuksen ja neuvonnan parissa, jollain alueilla myös palotarkastuksien parissa.
Pelastajan ammatti
Pelastajan ammatissa fyysinen ja psyykkinen toimintavalmius muodostavat kokonaisuuden. Pelastajan on myös osoitettava fyysinen toimintakykynsä vuosittain. Työuran aikana pelastajan tulee ylläpitää taitojaan, tietojaan ja fyysistä kuntoaan jatkuvalla harjoittelulla. Tämän vuoksi pelastajalta vaaditaankin vahvaa sitoutumista ja motivaatiota työhönsä.
Pelastajana toimiminen
Pelastajana toimiminen edellyttää, että pystyy toimimaan käskyjen alaisuudessa ja sopeutumaan ryhmäkuriin. Pelastus- ja ensihoitotilanteissa toimitaan usein suuren henkisen paineen alla. Tällöin pelastajalta vaaditaan luovuutta ja kykyä soveltaa tietojaan ja taitojaan nopeasti ja tehokkaasti, mutta kuitenkin järkevästi.
Pelastajien keskeiset ammattinimikkeet työelämässä ovat pelastaja, palomies tai palomies-ensihoitaja.
Pelastajamerkki
Pelastajamerkki on tunnus ammattitiedosta ja -taidosta sekä ammatillisesta osaamisesta. Merkin kypärä kuvaa pelastustoimen järjestäytynyttä organisaatiota. Kirves kuvastaa sammutus- ja pelastustoiminnan ammattitaitoa. Kirveen ympärille kietoutunut käärme kuvaa ensihoidollista ammattitaitoa. Pelastajatutkinnon suorittaneella henkilöllä on oikeus kantaa pelastajamerkkiä.
Pelastaja osana ensihoitopalvelua
Pelastustoimi on pitkään ollut huomattava toimija ensihoidon palveluntuottajana. Terveydenhuoltolaki mahdollistaa pelastustoimen vahvan roolin säilyttämisen palveluntuotannossa.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ensihoitopalvelusta antaa pelastajalle mahdollisuuden toimia ensihoitopalvelussa terveydenhuollon ammattihenkilön työparina joko perus- tai hoitoyksikössä.
Pelastajatutkinnon muut sivut