Palontutkintaselosteen uudistamishanke
Hankkeen kesto: | 1.2019–30.9.2021 |
Hankkeen rahoitus: | Palosuojelurahasto |
Hankkeen koordinointi: | Pelastusopisto |
Hankkeen kuvaus
Hankkeen päätavoitteet ovat tiivistettävissä kahteen osaan:
- Kartoitetaan palontutkinnan raportoinnin tarpeet
- Suunnitellaan palontutkintaselosteen sisältö ja toiminnot
Tavoitteena on kehittää palontutkintaselosteen raportointimuotoa niin, että tarvetta muunlaiselle raportoinnille ei jatkossa enää olisi, ja palontutkinnan tulokset olisivat kansallisesti hyödynnettävissä vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi (mukaan lukien turvallisuusviestintä), vahinkojen rajoittamiseksi sekä pelastustoiminnan ja toimintavalmiuksien kehittämiseksi.
Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on luoda uusi palontutkintaseloste, jonka sisällöt ja toiminnot vastaavat palontutkinnalle asetettuja vaatimuksia. Selvittämisen alla on myös se, saataisiinko tämän tueksi luotua sovellus paikkatutkintaan, mikä helpottaisi tietojen kokoamista.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on luoda uusi palontutkintaseloste, jonka sisällöt ja toiminnot vastaavat palontutkinnalle asetettuja vaatimuksia. Selvittämisen alla on myös se, saataisiinko tämän tueksi luotua sovellus paikkatutkintaan, mikä helpottaisi tietojen kokoamista.
Hankkeen tuottamat työkalut
Hankkeen päätösseminaari pidettiin 28.9.2021 – tallenne katsottavissa kaksi viikkoa
Palontutkintaselosteen uudistamishankkeen päätösseminaari pidettiin tiistaina 28.9.2021, kaikkiaan 63 osallistujan voimin.
Alkuiltapäivästä vedimme yhteen hankkeen vaiheita ja tuloksia. Loppuiltapäivästä syvennyimme kahteen teemaan: ihmisen, organisaation ja toimintaympäristön rooliin palossa, sekä pelastustoiminnan kulun selvittämiseen ja kehittämiseen. Päivän päätteeksi kartoitimme suuntaviivoja siihen, miten nyt laadittua ehdotuskokonaisuutta palontutkintaselosteesta viedään kohti toteutusvaihetta.
Tilaisuus tallennettiin, mutta valitettavasti tallennuksessa tehtiin virhe ja se muistettiin aloittaa vasta Palontutkinnan asiantuntijaverkoston kommenttipuheenvuoron aikana. Sitä edeltäneistä ja tallentamatta jääneistä esityksistä − tutkimusjohtaja Jarno Ruususen avaussanoista, projektipäällikkö Päivi Mäkelän esityksestä hankkeen vaiheista ja tuloksista sekä vanhemman opettajan Tuomas Kuikan esityksestä kalanruotomallinnoksesta – vain Mäkelän esitys sisälsi kalvoesityksen.
Tallennus alkaa kesken Palontutkinnan asiantuntijaverkoston puheenjohtajan Pasi Paloluoman esityksen.
Teema 1: Ihmisen, organisaation ja toimintaympäristön rooli paloissa
Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos: Vakavat henkilövahingot tulipaloissa (26:44)
Erityisasiantuntija Esa Kokki, sisäministeriö: Pohjoismaiset tulipalotilastot (1:07:46)
PRONTO-suunnittelija Heidi Liukkonen: PRONTO ja tilastointi (1:15:17)
Teema 2: Pelastustoiminnan analysointi: keikkakeskustelujen mahdollisuudet
Palomestari Juha Lahtinen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos: Pelastustoiminnan analysointi: keikkakeskustelujen mahdollisuudet (1:43:01)
PRONTO-suunnittelija Heidi Liukkonen: Askeleet eteenpäin (2:16:16; samalla päätöskeskustelun avaus)
Ehdotus uudeksi palontutkintaselosteeksi valmistunut (24.9.2021)
Palontutkintaselosteen ehdotuksessa on otettu huomioon kesällä ja alkusyksystä toteutetun kommenttikierroksen palaute. ”Lopullinen” on lainausmerkeissä, koska osa valinnoista ja ratkaisuista sijoittuu väistämättä toteutusvaiheeseen.
Seloste-ehdotuksen lisäksi uudistuskokonaisuuteen kuuluvat seuraavat dokumentit, joihin ei käytännössä tullut muutosehdotuksia kommenttikierroksella:
2. Palontutkintaselosteelle generoituva graafinen havainnollistus onnettomuuteen liittyvistä tapahtumista
• Palontutkintaselosteen uudistamishanke: Saate kalanruoto-mallinnoksen kommentointiin 17.6.2021 (PDF, 135 kt) »
• Palontutkintaselosteen uudistamishanke: Kalanruotograafi ja PRONTOn kentät 17.6.2021 (PDF, 344 kt) »
3. Palontutkinnan muistiinpanot
Yhtenä Palontutkintaselosteen uudistamishankkeen tavoitteena on ollut luonnostella, miten esim. paikkatutkintaa voitaisiin tukea omalla tallennuspohjallaan, joka samalla toimii muistilistana huomioitavista asioista. Työpajoissa on kiinnitetty huomiota siihen, että yhtenäistä menettelyä tukevat ratkaisut myös yhdenmukaistavat palontutkinnan laatua.
Yksi esitys tällaiseksi tallennus- ja muistiinpanopohjaksi on tehty Pelastusopiston Palontutkinnan oppimateriaalihankkeessa. Tämä voisi toimia selosteuudistuksen rinnalla käyttöönotettavana mahdollisuutena saada tukea palontutkinnan eri vaiheiden kirjaamiseen.
4. Teematutkintojen toteuttaminen
5. Muistio ja tietopyyntöpohjan luonnostelu terveys- ja sosiaalihuollon tietojen saamiseksi palontutkinnan käyttöön
Lisätietoja
Päivi Mäkelä
Tutkija
029 545 3549
Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi